Vem är Issey Miyake?

Är du inne på kläder som andas futurism och som känns exklusiva? Vill du ha parfymer med komplexa men ändå rena dofter? Då kanske märket Issey Make är någonting för dig. Ett japanskt klädmärke som legat i framkant av modevärlden ända sedan det först skapades 1970.

Issey Miyake är ett glamoröst klädmärke som fått sitt namn efter mannen som skapade det. Miyake själv föddes 1938 i Hiroshima i Japan. Som ung utbildade han sig inom grafisk design på det prestigefulla universitetet Tama Art University i Tokyo. Han blev redan kort efter examen 1964 en eftersökt designer. Han arbetade under några år i New York och Paris innan han 1970 återvände till Tokyo och grundade Miyake Design Studio. Ett av hans mest citerade uttalanden lyder ungefär att “design inte är till för filosofin utan för livet”. Det bör kunna tolkas som att Miyake alltid har ett öga på en produkts användbarhet, design ska vara både vacker och användbar för att uppfylla hela sin potential.

Futuristiska kläder och väldoftande parfymer

Wikipedia beskriver Miyakes plagg som avantgardistiska och präglade av futurism. Det är inte världens dyraste klädmärke, men nog så exklusivt. Mest välkänt är märket dock för sina parfymer. Den mest kända av dem är L’eau d’Issey, en parfym som lanserades 1992 och som beskrivs som blommig med inslag av freesia, melon och lotusblommor. Du kan idag köpa parfymer från Issey Miyake hos Beautystore.se.

Trots att klädmärket är omtalat för sin vågade kläddesign är det nog inte just det som de är mest berömda för. Om man skulle säga det enskilda plagg som blivit mest känt är det ett av de mest basala du kan tänka dig. Under 1980-talet utvecklades en vänskap mellan Issey Miyake och Steve Jobs. Den vänskapen mynnade bland annat ut i att Miyake designade den svarta turtleneck som skulle komma att bli Jobs signaturplagg. Enligt Jobs själv fick han hundratals svarta turtlenecks av kläddesignern.

Inte bara kläder och parfym

Miyake har inte ägnat hela sin karriär åt vad människor ska ha på sig. För ett litet tag sedan inledde hans företag ett samarbete med porslinstillverkaren Iittala. Det samarbetet mynnade ut i en kollektion bestående av porslin och olika inredningsprylar.

Idag är Miyake i 80-årsåldern och inte längre lika engagerad i sitt märkes vardagsbestyr. Han sägs dock fortfarande ägna sig åt olika projekt inom formgivning och design.